Bemutatkozás


Győrság Győrtől 16,5 km, délkeletre fekvő község. Szomszédai északon Töltéstava, keleten Pázmándfalu, délnyugaton Pannonhalma. A településtől nyugatra, északnyugatra Nyúl község található. Győrből a 8222-es számú úton közvetlenül megközelíthető, amelyen Győrság a Győrhöz a legközelebb eső település. A falu a 81-es és a 82-es főút között helyezkedik el, így a 81-es útról Pér községen keresztül, míg a 82-es útról Pannonhalmán át juthatunk Győrságra.

A község a Pannonhalmi-dombság és a Sokoró találkozásánál fekszik. A Pannonhalmi-dombság jelentős része a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartozik.

A falu felszíne rendkívül változatos, északon a sík területek, míg a déli részen a dombok és völgyek váltakozása teszi látványossá a település arculatát.

A belterület nagysága 282,9017 ha. A külterület nagy része mezőgazdasági művelés alatt áll. Nagyobb, összefüggő erdőterületek nem találhatók a településen.

A dombos, völgyes területeken a szántók mellett gyümölcsösöket és szőlőültetvényeket találhatunk.

A község belterületi részei fásítottak, a zöldfelületek gondozására az önkormányzat nagy figyelmet fordít. Kiemelkedő a falu központjában található Milleneumi Emlékpark, amely parkosítottságával, emlékművével méltó környezetet nyújt a megemlékezésre, pihenésre. Számottevő zöldfelület még a pincesorok feletti dombokon található kilátó és emlékpark.

A falu központi részén, a Vörösmarty és a Jókai utca között helyezkedik el a füvesített, gondozott sportpálya, amely kiváló lehetőséget nyújt a szabadidős tevékenységekhez. A pálya mellett kialakításra került egy kisebb játszótér is.

Győrságon három temető található. Az egyik a település központjában, a parkosított Milleneumi emlékpark mellett, az új temető pedig az Ady Endre utca folytatásában található. A harmadik a Győrsághoz tartozó Halomalján, a Pér felé vezet út mentén helyezkedik el.

Megosztás:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •