Bölcsődei tájékoztató


Bölcsődénk a Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás részlegeként működő intézmény, amely 1 éves kortól 3 éves korig biztosítja a kisgyermekek napközbeni ellátását, gondozását és nevelését. Ha a gyermek a 3. életévét betöltötte a bölcsődei gondozási nevelési év végéig maradhat a bölcsődében. Amennyiben még nem érett az óvodai nevelésre, a 4. életévének betöltését követő augusztus 31-ig tovább gondozható a bölcsődében.

Intézményünkben két csoport működik: Bogyó és Babóca csoport.

A két csoport mindegyikében 1 – 1 fő szakképzett gondozónő végzi a kisgyermek nevelői munkát, illetve 1 fő gondozónő helyettesítő feladatokat lát el.

A felvételt nyert gyermek a szülővel közösen fedezheti fel új környezetét, a Bölcsődét. Ez a beszoktatási időszak melynek időtartamát a gyermek szükséglete határozza meg, – de általában kb. 1 hét alatt – kis lépésekben, fokozatosan a gyermek egyéniségéhez igazodva történik.

Intézményünk életét a jól szervezett, folyamatos, rugalmas napirend jellemzi, mely a nyugodt és folyamatos gondozás feltételeit biztosítja, megteremtve a biztonságérzetet, kiszámíthatóságot, az aktivitás és az önállósodás lehetőségét a kisgyermek számára.

A folyamatos gondozáson belül egymást követik az események (tisztálkodás, étkezés, alvás) és a gyermek legfontosabb tevékenysége a játék. A játékkal segítjük a gyermeknek a környező világ megismerését, befogadását és törekszünk elősegíteni a testi, értelmi, érzelmi és szociális fejlődését. Lehetőséget ad a játék a társas kapcsolatok fejlődésére is, hiszen a kisgyermek számára örömforrás a többi gyermekkel való együttlét. A társak viselkedése pedig mintát nyújt a szocializációhoz. A mese, a vers, a bábjáték, az ének, mondókázás, a tánc, a mozgásos játékok, a természet tevékeny megismerése mind előkészíti az óvodai nevelést.

A bölcsőde épülete rendelkezik egy fedett terasszal, valamint kertkapcsolattal ahol hinta, homokozó játékok állnak rendelkezésre.

A Bölcsőde melegítő konyhával is rendelkezik, melyben Győrsági Óvoda és Konyha által készételt adagolják ki a gyermekeknek.

Napi négyszeri étkezést biztosítunk:

  • reggeli:          8-órakor
  • tízórai:          10-órakor
  • ebéd:             11.30-órakor
  • uzsonna:      15-órakor

A bölcsődei ellátásért térítési díjat kell fizetni, melyet a fenntartó határoz meg. Jelenleg ez az alábbiak szerint alakul:

  • a gondozási díj: 30.000.- Ft /hó (magába foglalja az étkezést)

Mi történik, ha beteg a gyermek?

A gyermek megbetegedése esetén a bölcsődét értesíteni kell. Az étkezésből való hiányzását csak a lemondást követő naptól lehet figyelembe venni. A betegség tünetei a bölcsődei tartózkodás ideje alatt is jelentkezhetnek. Ilyen esetben a Bölcsőde értesíti a szülőt, aki gondoskodik a gyermek orvosi ellátásáról, otthonában történő gyógykezeléséről. Kérjük a kedves szülőket, hogy az otthon észlelt lázas állapot (pl.: felső-légúti fertőzések) esetén ne hozzák el Bölcsődénkbe a gyermeket, hiszen a többiek is megfertőződhetnek! A gyermek csak orvosi igazolással hozható a bölcsődébe. Érkezéséről kérjük megelőző napon telefonon értesíteni a bölcsődét!

Mire van szüksége a gyermeknek a bölcsődében?

  • Megfelelő méretű csúszásmentes kényelmes cipőre vagy szandálra.
  • Két garnitúra váltó ruhára – mindig az évszaknak és az időjárásnak megfelelően.
  • Eldobható pelenkára, popsi kenőcsre, ha szobatiszta akkor WC papírra, pót bugyira, zoknira, nadrágra.
  • Papírzsebkendőre.
  • Otthonról hozott kedvenc játékra, esetleg cumira.

Nyitvatartás: 7.00-17.00-ig

Elérhetőségek:

PANNONHALMI SZOCIÁLIS ÉS GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT
NAPRAFORGÓ CSALÁDI BÖLCSŐDE HÁLÓZAT

BOGYÓ ÉS BABÓCA CSALÁDI BÖLCSŐDE
9084 Győrság Országút u. 74.
Mob.tel:30/3281816

e-mail: bbbolcsi@gmail.com

Megosztás: