Utazzon busszal


Infrakstrukturális feltételrendszer fejlesztése a pannonhalmi kistérség közösségi közlekedésében.
Projekt időtartama: 2008.12.22 – 2010.06.22
Kedvezményezett: Győrság Község Önkormányzata, 9086 Győrság, Országút u.75.
Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege: 76.254.919.- Ft.

A konzorcium bemutatása

A Győr-Moson-Sopron megye dél-keleti részén fekvő Pannonhalmi kistérség 11 önkormányzata:

 • Bakonyszentlászló,
 • Écs,
 • Győrasszonyfa,
 • Győrság,
 • Lázi,
 • Pannonhalma,
 • Pázmándfalu,
 • Ravazd,
 • Sikátor,
 • Táp,
 • Veszprémvarsány

közös összefogással, konzorciumot alkotva kívánta-kívánja megvalósítani a tömegközlekedési infrastrukturális feltételrendszer fejlesztését. A Veszprémet Győrrel összekötő 82. sz. út, valamint a Bakony és a Pannonhalmi-dombság között húzódó Pápa-Kisbér útvonal adja a térség két fő közlekedési gerincét. A térség északi peremén, néhány perc alatt elérhető távolságban húzódik az M1-es autópálya. Ez a térség számára nagyon jó megközelíthetőséget biztosít az ország többi részéről és külföldről egyaránt. A térség központja Pannonhalma, a 4100 lakosú kisváros, melyet a 82. sz. útról keletre letérve érhetünk el. A közlekedés egyértelműen Győr irányú. Pannonhalma gazdasági szerepköre szűk, jelentősebb foglalkoztatást az Bencés Apátság biztosít. Más kiemelkedő munkahely nincs, a lakosok zöme főleg autóbuszos tömegközlekedéssel Győrbe jár dolgozni. A város vonzáskörzetét, a bejárási irányokat jelentős mértékben meghatározzák a tömegközlekedés irányai. A kistérségből naponta 2-3000 dolgozó jár be a városba a munkahelyére, többnyire zsúfolt autóbuszokon.

Ez a Győr-Moson-Sopron megye délkeleti térsége győri agglomerációjának gyorsan növekvő része, jelentős a kiköltözés a nagyvárosból. Ez nyilván további lendületet ad majd a térség szuburbán fejlődésének, s gazdaságának. A térség kiemelt természeti értéke a Fenyőfői ősfenyves. Ma a dombok jelentős része a Pannonhalmi Tájvédelmi Körzethez tartozik. Kiváló minőségű borokat kóstolhat a turista az 1991-ben történelmi borvidék rangot kapott Pannonhalmán és környékén. Mindenképpen meg kell említeni a főapátság gyógynövény termesztő tevékenységét is. A térség fejlődő ágazata az idegenforgalom. A legismertebb vonzerő a térségben Pannonhalma, a kolostor és a várhegy.

Évente több mint kétszázezer turista keresi fel. A Sokoró középső vonulata kedvelt kirándulóhely. Fontos turisztikai vonzerő még a Ravazdon található erdei iskola, s bemutatóhely is. Pannonhalmától keletre különleges látnivalót kínál Táp védett építészeti emléke, a Hegysor utca, amely szinte érintetlenül őrzi az egykori faluképet. A részben Bakonyszentlászló határához tartozó Cuha-völgy kedvelt kirándulóhely, minden évszakban sok túrázó keresi fel gyalogosan, kerékpárral. A völgyben tanösvény, vendéglátóhely, szálláshelyek is találhatók. A térség fejlődésének kulcsa kettős: erősen kötődnek a települések a győri iparhoz. A város a munkalehetőségen túl a kitelepülők révén a térség demográfiai viszonyaira is pozitív hatást gyakorol, így ebből a szempontból is biztató a települések jövője. A fejlődés másik sarokköve a belső lehetőségek turisztikai vonzerő kihasználása.

A mai kistérséget alkotó települések lakóinak száma 2002-ben 17 328 fő volt. A tömegközlekedés fejlettségi szintje, feltételrendszere a kistérség minden lakosának személyi komfortját érinti. A kitelepülők megtartják győri munkahelyeiket, s gyakran a gyerekek is oda járnak zömmel tömegközlekedéssel óvodába, iskolába. Az önkormányzatok a Kisalföld Volánnal évente menetrendi egyeztetést tartanak, ill. a téli időjárásra való felkészülés és menetrendszerinti tömegközlekedés biztosításának fenntartására éves tanácskozáson vesznek részt. A Pannonhalma Többcélú Kistérségi Társulás 2005. május 10-én alakult meg, 18 település tagságával, a kistérséghez tartozó települések összehangolt fejlesztése, közös területfejlesztési programok kialakítása, a fejlesztések megvalósítását elősegítő közös pénzalap létrehozása, a közszolgáltatási feladatellátás kibővítése céljából. Folytatva az eddigi sokrétű együttműködést, a fent felsorolt 11 önkormányzat Győrság község gesztorságával benyújtotta pályázatát a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, mely a területfejlesztés tekintetében a tömegközlekedés infrastrukturális feltételeinek fejlesztésére koncentrált.

Megosztás: